Máme stálou nabídkou více jak 30 kuchyňských linek skladem v Jindřichově Hradci.

Všechny linky zavezeme vlastní dopravou až k Vám domů a na spotřebiče Vám dáme záruku 3 měsíců!


Jak skladovat koření v kuchyni

Přidáno 29. 07. 2019

Také se vám stalo, že jste prohledali skříňku, kde je běžně uskladněné koření, ale mletá skořice tam nebyla? Kdesi vzadu byl pepř a oregano, ale zbytek nikde. Nakonec jste skořici objevili o dvě poličky níže? To je klasika. Koření si ale zaslouží své speciální místo.

Koření používá při vaření a pečení každý. Každá kuchařka nebo kuchař má své oblíbené přísady, které do pokrmů přidává. Často jsou jídla odlišná právě jen kořením. Někdo to rád více pálivé a druhý zas více sladké? Každá kuchařka vaří podle svých chutí. Někdo používá čerstvé bylinky a nedá na ně dopustit, někdo využívá již namleté kořenící směsi. Koření dokáže skvěle ochutit a dochutit jednotlivá jídla. Na pečené kuře můžete sáhnout třeba po klasickém grilovacím koření, na sekanou zase sáhnete po koření do mletých mas. Druhů koření je nepřeberné množství a každý si zajisté přijde na své.

koreni-3.PNG

Kam v kuchyni uložit koření?

Tuto otázku si pokládá snad každá žena, kuchařka či kuchař. Zásoba koření úspěšně roste, ale kam s ním? Každá drobnost má v kuchyni své místo, to je bez debat, ale kam dát koření? Podle praktických a zkušených rad designérů je to místo nejvhodnější mezi varnou plochou a poblíž mycího dřezu. Přemýšlíte tedy, kam ho uložit?

V původních balíčcích nebo sáčcích moc parády nenadělá, a navíc může navlhnout a koření pak bývá tvrdé a vyčichlé. Koření raději uložte do krásných a moderních skleniček, kořenek – fantazii se meze v tomto ohledu nekladou. Pokud se vám i přes nevzhledné sáčky, koření nechce přesypávat do kořenek, nebo je z nějakého důvodu nechcete pořizovat, vytvořte alespoň organizér koření. Využijte např. košíčky, misky – plastové, proutěné, dřevěné, skleněné a vytvořte si organizér koření. Zkuste si koření rozdělit alespoň dle typů koření. Do sladkých jídel, k masu či na pečení. Co je však mnohem důležitější je myslet na to, jak koření skladovat. Potřebujete se řídit hned několika pravidly, které pomohou koření uchovávat čerstvé a stále voňavé.

Temné a suché místo

Samozřejmě vycházejte ze své intuice a z rad designerů, že koření je nejvhodnější ukládat poblíž varné plochy. Dalším kritériem je rozhodně místo, kde je sucho a také kam neproniká světlo. Maximálně by zde měla být pokojová teplota, vyšší teploty koření neprospívají. Rovněž slunné místo není to pravé, protože koření bledne a může dokonce i žluknout.

Nad varnou desku a digestoř nikdy

Spousta lidí dává bylinky nad varnou desku a digestoř, protože tam jsou po ruce a můžete je hned sypat do hrnce, na maso a různých pokrmů. Nikdo si neuvědomuje, že pára a výpary z jídel mohou částečně směřovat na koření, které pak rychle podléhá zkáze, ztrácí chuť i barvu, aroma a může se přidat i plíseň. Ideální je dávat koření do výše očí nebo rukou, kde je vždy na blízku. Nejlepší je ukládat je do skleněných dóz, které můžete uzavírat. Ideálně tmavší sklo, porcelán nebo keramika.

koreni-4.PNG

Jaké koření vám nesmí doma chybět?

Pepř – bez něj si žádná kuchařka neumí vaření ani představit
Kmín – nejstarší koření na světe, umíte si snad představit polévku, pečivo nebo maso bez kmínu?
Mletá paprika – klasika v české, slovanské a maďarské kuchyni
Bobkový list – využívá se napříč všemi kuchyněmi a styly vaření
Skořice - používá se do sladkých pokrmů, ale i do slaných (k masu)
Hřebíček – silně aromatický a má výraznou chuť
Oregano – pokud máte rádi italské pokrmy, neobejdete se bez něj
Nové koření – typicky české koření do omáček a vývarů
Vanilka – dodá chuť a vůni, především sladkým dezertům
Sušený česnek – do mnoha receptů je nenahraditelný
Sušené bylinky – na českém stole se využívají často k masu, zelenině, rybám či do salátů
Chilli – pokud ujíždíte na ostrých jídlech, tak je chilli nezbytností
Koriandr – orientální a asijská kuchyně, výjimečná chuť

Nejlevnější kuchyně na www.pouzitekuchyne.cz

koreni-5.PNG

Mějte přehled o aktuální nabídce kuchyní

Chci zasílat aktuální nabídku kuchyňských linek