Máme stálou nabídkou více jak 30 kuchyňských linek skladem v Jindřichově Hradci.
Všechny linky zavezeme vlastní dopravou až k Vám domů a na spotřebiče Vám dáme záruku 3 měsíců!
Přidáno 06. 03. 2020
Šetřit s vodou je v současné době více než aktuální téma. Voda je velmi cenná. Také každý rok doplácíte za vodu, a ještě vám zvyšují zálohy? Podívejte se, jak ušetřit, jak mýt nádobí a neomezovat se.
I přes neustálé zdražování vody je pro nás pitná voda z kohoutku stále relativně nejlevnějším řešením. V porovnání s tím, kdybychom si měli kupovat vodu balenou. Připomeňte si některé známé metody a nechte se inspirovat i méně známými tipy, co dělat, nebo naopak nedělat. V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak v kuchyni ušetřit až stovky litrů vody.
1. Odpouštění a čekání na teplou vodu
Obecně můžeme říct, že pro pití kvalitní pitné vody, je vždy lepší nechat vodu odpustit, nechat pročistit trubky a odplavit případné nečistoty. Nebo při čekání, než nám začne téct voda teplá na umytí rukou či nádobí. Tímto způsobem nám může zbytečně protéct do kanalizace až v průměru 5 litrů vody. Prvním doporučením tedy je, vodu, kterou odpouštíme – chytat do větší nádoby a následně s ní např. zalít květiny.
2. Mytí rukou
Při mytí rukou či čištění dřezu v kuchyni, lze uspořit velké množství vody, když ji nenecháte téct po celou dobu, ale pouštíte ji jen tehdy, když ji skutečně potřebujete. Řada lidí přitom přiznává, že při mytí rukou nechávají vodu téci celou dobu – tedy minimálně dvě minuty. A to už může být zhruba dalších 15 - 20 zbytečných litrů vody.
3. Voda a mytí nádobí
V případě, že máte myčku nádobí, je vhodné opláchnout zbytky jídla z talířů před vložením do myčky. Nemusíte volit energeticky náročnější program s předmýváním nádobí, a tím hned ušetříte pár litrů vody. Myčka obecně ušetří hodně vody i energie, ale měla by být vždy při mycím cyklu naplněná. Pokud myčku nemáte, myjte nádobí tak, že si napustíte dřez. Je to asi o pětinu úspornější varianta mytí nádobí včetně jeho opláchnutí než pod tekoucí vodou. V takovém případě jen za 10 minut může protéct až 150 litrů vody.
4. Kapající kohoutek v kuchyni
Pozor na kapající kohoutky! Jakmile zjistíte závadu, ihned se ji snažte opravit. Kapajícím kohoutkem můžete zbytečně přijít každý den o více než 50 litrů vody denně!
5. Uzavření přívodu vody
Vyrážíte na dovolenou? Jedete na prodloužený víkend? nezapomeňte uzavřít přívod vody. Předejdete tak nepříjemnost včas.
6. Šetřím vodu při vaření
Pokud vaříte zeleninu, ovoce nebo třeba brambory, umývejte je v jedné nádobě. Není potřeba omývat jednotlivé kusy pod tekoucí vodou. Pokrmy vařte ve vhodném množství vody, v přiměřeně velkém hrnci. Dalším tipem je, že není dobré např. maso či zeleninu rozmrazovat pod tekoucí vodou. Není to šetrné k potravinám a během rozmrazování vám proteče pod rukama mnoho litrů vody.
7. Jak mýt správně a úsporně nádobí ve dřezu
Na začátku mytí nádobí seškrábněte stěrkou zbytky potravin. Nádobí nechte odmočit ve dřezu. Čím zaschlejší jsou zbytky jídla, tím delší bude doba máčení. Začněte s mytím méně špinavého a méně zaschlého nádobí v teplé vodě se saponátem. Vody nemusí být plný dřez, stačí tak do poloviny. Potom opláchněte nádobí ve dřezu se studenou vodou. Nechte na odkapávači uschnout, nebo začněte utírat.
© Copyright 2020 Pouzitekuchyne.cz
Bez písemného svolení Pouzitekuchyne.cz je publikování
nebo šíření obsahu tohoto webu přísně zakázáno.